Få vores nyheder på mail

Verdenspris til professor på Nationalmuseet

Pressemeddelelse   •   Dec 08, 2017 08:00 CET

Karin Margarita Frei tildeles en eftertragtet arkæologipris for sine banebrydende studier af en kvindes rejse i bronzealderen.

Professor Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet har bevist, at Skrydstrupkvinden fra bronzealderen ikke stammer fra Danmark men er indvandret. Lige siden hun blev fundet i den jyske muld i 1935, har man gået ud fra, at hun var fra Danmark. Det ophav modbeviste Karin Margarita Frei i 2016 ved at analysere kvindens tænder.

I samarbejde med forskerkollegaer kortlagde Karin Margarita Frei den mere end 3.000 år gamle Skrydstrupkvindes rejse. Ved hjælp af retsmedicinske undersøgelser og analyser af strontiumisotoper kunne de for første gang afsløre hvor gammel et forhistorisk individ var, da det begik sig ud på sit livs envejsrejse.

Hendes præcise oprindelsessted kender vi ikke, men da hun var 13-14 år rejste hun fra det nuværende Sydtyskland eller Tjekkiet. Den opdagelse har imponeret den internationale komite, som i dag tildeler Karin Margarita Frei en eftertragtet pris for hendes forskning.

- Jeg er meget stolt over at modtage denne pris. Det er fantastisk at vores tværfaglige forskning kan være med til at skabe ny viden om et samfund og de mennesker, der eksisterede for mere end 3.000 år siden, fortæller Karin Margarita Frei.

Arkæologisk hæderspris
Professoren fra Nationalmuseet modtager prisen fra det internationale Shanghai Archaeology Forum, der hvert andet år uddeler ”The World’s Archaeological Research Awards”. Det er et panel på 30 topforskere fra hele verden, som har udvalgt resultaterne om Skrydstrupkvinden blandt mere end 90 nominerede forskningsresultater. Karin Margarita Frei og hendes forskerkollegaer modtager prisen i kategorien ”Research Awards”, som Karin Margarita Frei i dag får overrakt ved en ceremoni i Shanghai.

- Med udviklingen af nye naturvidenskabelige og arkæologiske metoder og teknikker kan vi til stadighed få ny og overraskende viden om vores fortid og de mennesker, der levede dengang, fortæller Karin Margarita Frei, og forsætter:

- Prisen understreger endnu engang, at de danske museumssamlinger rummer et kildemateriale i international særklasse, som vi skal tage vare om.

Blandt tidligere prismodtagere finder vi nogen af vor tids mest anerkendte arkæologer og store forskningsprojekter. Nogle af dem er bl.a. professor Ian Hodder fra Stanford University (USA) for hans og hans forskergruppes mangeårige arbejde i Çatalhöyük i Anatolien, der er en af verdens ældste byer. Norman Hammond fra Cambridge University for hans mangeårige arbejde med Maya-civilisationen i Mellemamerika, og professor Eske Willerslev fra Københavns Universitet for et stort genomstudie af individer fra bronzealderen fra Eurasien.

- Det er en kæmpe ære at komme på listen med så store navne indenfor den arkæologiske forskningsverden, siger Karin Margarita Frei.

Naturens GPS afslører vores forfædres rejser
For at kortlægge Skrydstrupkvindens rejse har Karin Margarita Frei brugt strontiumisotopanalyser, som hun har videreudviklet til også at kunne anvendes på hår, negle og tekstiler. Strontium er et sporgrundstof, der findes i naturen. Jorden har forskellige stontiumisotop-signaturer i forskellige egne af verden afhængig af geologien. 

Gennem mad og drikke optager vi grundstoffet, der sætter sig i vores tænder, knogler og hår. Derfor kan strontiumisotoper sige noget om, hvor mennesker har opholdt sig, og hvor længe de har været der.

Nationalmuseet er Danmarks største kulturhistoriske museum - og vi er mange museer i ét. 
Hvert år besøger over en million mennesker et af Nationalmuseets museer i hele landet.

Vedhæftede filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://nationalmuseet.mynewsdesk.com/dk/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.