Få vores nyheder på mail

Smag på Danmarkshistorien – og sluk tørsten i verdens ældste øl!

Pressemeddelelse   •   Nov 10, 2017 11:15 CET

Nationalmuseet og Skands Bryggeri har brygget tre nye øl, som vores forfædre skålede i. Foto: Pirita Taskinen

Smag på jernalderens, vikingetidens og middelalderens øl. Nationalmuseet og Skands Bryggeri har brygget tre nye øl, som vores forfædre skålede i. De historiske øl lanceres den 24. november kl. 14 på Nationalmuseet med oplæg af museumsinspektør i arkæobotanik Peter Steen Henriksen.

Nu har du muligheden for at smage på oldtidens øl. Nationalmuseet lancerer tre nye historiske øl fra vores fjerne fortid. En perlende frugtig ale fra jernalderen, en kraftig aromatisk havrestout fra vikingetiden og en gylden, kraftig humlet ale fra middelalderen.

Og som noget helt særligt har vores øl-serie fået navne efter stærke og modige kvinder fra vores fortid, som har gjort sig bemærket på forskellige måder i Danmarkshistorien.

Juellingekvinden var en af samfundets spidser i jernalderen. Lagertha var gift med Regnar Lodbrog og var en dygtig kriger i vikingetiden. Magrete 1. fungerede som Danmarks dronning og var en af de mest magtfulde kvinder i Europa i middelalderen. Og Egtvedpigen fra bronzealderen, som museet lancerede i 2014, gik hele vejen fra Sydtyskland til Danmark.

Øl-serien på de nu i alt 4 historiske øl er udviklet af Nationalmuseet i samarbejde med Skands Bryggeri. Opskrifterne er baseret på gravfund og bryggeri-affald fra arkæologiske udgravninger rundt omkring i Danmark.

… Mere om de historiske øl

Egtvedpigens Bryg – øl fra bronzealderen Egtvedpigen blev begravet i bronzealderen for knapt 3500 år siden. Hun var formentligt født i Sydtyskland, men døde som kun 16-18-årig i Midtjylland. Hun fik en lille birkebarkspand med en gæret drik med i graven. Drikken var en slags øl lavet af hvede, tyttebær eller tranebær, porse og honning. Øllen kommer i to størrelser; 25 cl. og 50 cl. og kan også komme på fustage, hvis det ønskes.

Juellingekvindens Bryg – øl fra jernalderen Juellingekvinden blev begravet i jernalderen for ca. 2000 år siden på Lolland. Med sig i graven fik hun mange fornemme gravgaver, bl.a. en bronzekedel fyldt med øl. Øllet var lavet af bygmalt, krydret med porse og tilsat tranebær eller tyttebær. Øllen kommer i to størrelser; 25 cl. og 50 cl. og kan også komme på fustage, hvis det ønskes.

Lagerthas Bryg – øl fra vikingetiden Skjoldmøen Lagertha var en fremragende kvindelig kriger, som omtales i Saxos Danmarkskrønike. Hun var en tid gift med den berømte Regnar Lodbrog. I vikingetiden bryggede man øl på bygmalt og ind imellem også på havre. Øllet kunne være krydret med porse og humle. Øllen kommer i to størrelser; 25 cl. og 50 cl. og kan også komme på fustage, hvis det ønskes.

Magrete 1.’s Bryg – øl fra middelalderen
Margrete 1. var Danmarks første kvindelige regent og tillige regerede hun også resten af Skandinavien. Middelalderens øl blev lavet af malt og humle, som det kan ses i det senmiddelalderlige tyske Reinheitsgebot, der kun tillod vand, malt og humle i øl. Humlen gav øllet en bedre holdbarhed og en god smag. Øllen kommer i to størrelser; 25 cl. og 50 cl. og kan også komme på fustage, hvis det ønskes. 


Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://nationalmuseet.mynewsdesk.com/dk/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.