Få vores nyheder på mail

​Prygl på Frilandsmuseet

Pressemeddelelse   •   Sep 26, 2017 11:31 CEST

Piskeslag på træhest eller en tur i fangehullet. Oplev hvordan ulydige bønder blev straffet i 1700-tallet. Kom til teater og debat på Frilandsmuseet.

”Pudder, parykker og prygl – bonden i 1700-tallets voldssamfund”

8. oktober kl. 11.30 og 13.30

I en kort teaterforestilling, midt i den grønne idyl på Frilandsmuseet, spiller Morten Eisner en passioneret forsker, der skal holde et sagligt foredrag om afstraffelse med piskeslag, spark, træhest og justitspæle i 1700-tallet. Men ingenting går som planlagt…

Stykket handler om 1700-tallets pryglekultur, hvor godsejeren og hans fogeder havde ret til at revse bonden, hvis han var ulydig mod sit herskab. Og ulydighed blev defineret temmelig bredt. Godsejeren måtte slå, sparke og prygle, sætte bonden på træhest eller smide ham i hundehullet. Han måtte dog ikke beskadige ham "med od eller æg" eller tage livet af ham.

En del af DR’s ”Historien om Danmark"
Efter forestillingen kan publikum stille spørgsmål til Frilandsmuseets leder, Peter Henningsen (dr. Phil). Han medvirker i DR’s ”Historien om Danmark” i afsnittet om 1700-tallet. Han har forsket i 1700-tallet og er forfatter til flere bøger om historiske emner, bl.a. ”Hundemordet i Vimmelskaftet”, der beretter om 1700-tallets København. Mange af de dramatiserede scener fra ”Historien om Danmark: Enevælde og oplysning” er filmet på Frilandsmuseet – både inde i gårdene og ude i landskabet. Dette afsnit bliver vist lørdag d. 30. september.

Arrangementet ”Pudder, parykker og prygl – bonden i 1700-tallets voldssamfund” er en del af Nationalmuseets samarbejde med Historier om Danmark og Nordea-fonden

OBS. arrangementet anbefales ikke til børn under 10 år, da der forekommer voldsomme scener.

Tid og sted

”Pudder, parykker og prygl – bonden i 1700-tallets voldssamfund”.

Frilandsmuseet, Kongevejen 100, 2800 Lyngby d. 8. oktober kl. 11.30 og 13.30 på græsplænen ved gadekæret, 5 minutter fra Hovedindgangen på Kongevejen 100.

Varighed: 15 min.

Skuespillere: Morten Eisner og Niclas Kølpin

Pressekontakt: Maiken Enggaard, M: maiken.enggaard@natmus.dk, T: 41 20 60 95


Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

Agree With Privacy Policy