Få vores nyheder på mail

Nationalmuseet markerer 100-året for salget af De Dansk Vestindiske Øer

Pressemeddelelse   •   Mar 21, 2017 11:50 CET

For hundrede år siden solgte Danmark De Dansk Vestindiske Øer til USA. Den 31. marts 1917 blev et falmet Dannebrog strøget fra et fort på Sankt Thomas, pakket ned i en kasse og lastet på et skib. En 250 år lang og mørk historie som kolonimagt fik sin afslutning. 100-året for salget af øerne markeres på Nationalmuseet i 2017 med udstillinger, foredrag og boglancering. Her er et udpluk af Nationalmuseets aktiviteter.

Det sidste Dannebrog på De Dansk Vestindiske Øer udstilles
Fra 31. marts til 30. april 2017 er det sidste Dannebrog på De Dansk Vestindiske Øer udstillet i Nationalmuseets forhal. Det solfalmede gamle flag vajede i vinden på de caribiske øer.

Foredrag - Historisk Morgen på Transfer Day
Den 31. marts på dagen for salget af De Dansk Vestindiske Øer vil historiker Louise Sebro fortælle om Danmarks historie som kolonimagt. Hun tager os med tilbage til dengang, det hele begyndte for 250 år siden med det atlantiske slaveri. Dengang danske handelsmænd sejlede millioner af mennesker ufrivilligt fra Afrika til Amerika. Antropolog Mille Gabriel fortæller om, hvordan befolkningen på øerne i dag forholder sig til deres rødder i slaveriet og Danmark som slavemagt.
Tid og sted: Festsalen på Nationalmuseet 31. marts 8.30-9.30 2017.

Paneldebat og boglancering om aftenen på Transfer Day
Boglancering af det kolonihistoriske storværk Danmark og kolonierne i fem bind af Louise Sebro, Mikkel Venborg Pedersen og Niels Brimnes. Walk and talk med koloniforskerne Mille Gabriel, Mikkel Venborg Pedersen og Louise Sebro i museets samlinger og en afsluttende paneldebat.
Tid og sted: Egmonthallen på Nationalmuseet 31. marts 18.00-21.00 2017.

Koloniale spor på bondens bord
På Frilandsmuseet kan man se, høre og dufte, hvordan den vestindiske slavehandel vendte op og ned på bøndernes og sømændenes hverdagsliv. Eksotiske luksusvarer som sukker, bomuld og te fandt vej ind i de små hjem. For første gang i historien fik den jævne dansker en bid af det søde liv på bekostning af slaverne i sukkerplantagerne. Gæsterne hører bl.a. historien om slavehandleren Hark Nickelson. Han blev først taget som slave i Nordafrika, købte sig senere fri og solgte slaver til Vestindien.
Tid og sted: Frilandsmuseet 5. maj til 22. oktober 2017.

Ny udstilling om den danske kolonihistorie
Nationalmuseet fåren helt ny udstilling om Danmarks kolonihistorie i Vestindien, Indien, Vestafrika og Grønland. Udstillingen handler ikke om handel, varer og ressourcer, men om mennesker. Vi møder den vestindiske oprører Mary Thomas, Guldkystens slavehandler Ludvig Rømer, den grønlandske profet Habakuk, den vestindiske slave Franciscus og mange andre skæbner. Mange bærer på dramatiske historier om savn, brudte familier, frygt og overgreb. Vi møder mennesker på bunden af kolonisamfundet og dem i toppen.
Tid og sted: Udstillingen åbner på Nationalmuseet 12. oktober 2017.

Særudstilling - Christiansborg Slot bliver guvernørbolig
Peter von Scholten var generalguvernør på De Dansk Vestindiske Øer under slaveriets ophør. Guvenørboligens pragtsale genskabes med Peter von Scholtens møbler i de kongelige sale til særudstillingen Bag guvernørens spejle. Når man besøger Christiansborg Slot, træder man ind i balsalen i guvernørbolig, som den så ud i 1833. Generalguvernøren brugte store summer på at udsmykke sine sale og saloner. På overfladen strålede det hele med tidens moderigtige møbler, men bag facaden krakelerede kolonimagten.
Tid og sted: Christiansborg Slot 16. september til 17. december 2017.

Læs mere på Nationalmuseets hjemmeside natmus.dk/dansk-vestindien

Nationalmuseet er Danmarks største kulturhistoriske museum - og vi er mange museer i ét. 
Hvert år besøger over en million mennesker et af Nationalmuseets museer i hele landet.

Vedhæftede filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar