Få vores nyheder på mail

Kongeligt lysthus i Sorgenfri får tiltrængt ansigtsløft

Pressemeddelelse   •   Jun 01, 2016 11:01 CEST

Det idylliske Schweizerhus i Sorgenfri Slotshave. Foto: Line Bregnhøi, Nationalmuseet.

I øjeblikket arbejder konservatorer i Sorgenfri Slotshave. Det er det lille lysthus Schweizerhuset, som er kommet i deres kyndige hænder. I juni bliver det helt ekstraordinært muligt at besøge huset, som normalt er lukket for offentligheden.

Tidens tand har sat sit præg på Schweizerhuset i Sorgenfri Slotshave. Pudsen på væggene i det lille bindingsværkhus slår revner og er flere steder ved at falde ned. Derfor er Slots- og Kulturstyrelsen i samarbejde med Nationalmuseet gået i gang med en restaurering af Schweizerhuset.

Omkring 1806-07 blev Schweizerhuset opført som et kongeligt lysthus. Det er den verdenskendte danske maler Nicolai Abildgaard, som har tegnet både huset og dekorationerne på de kalkede vægge.

Line Bregnhøi, der er konservator på Nationalmuseet, nyder at arbejde med Abildgaards fine vægkunst.

- At arbejde i Schweizerhuset er specielt, fordi vi skal sikre dekorationerne fra at falde ned. Vi har skullet opbygge og udbedre den puds, som dekorationerne er malet på, så vi kunne lime dem fast på en stabil og sikker væg, fortæller hun.

Restaureringen af de pudsede vægge med Nicolai Abildgaards malerier og stuk består i hovedtræk af, at motiverne først bliver forsidesikret. Herefter kan konservatorerne afrense løst puds omkring og bag motiverne. Revner og pudslag på bindingsværket og ved gavl opbygges og udbedres, og der bliver udført konserveringsarbejde, hvor dekorationerne limes fast.

- Arbejdet er en del af Slots- og Kulturstyrelsens mange vedligeholdelses- og bevaringsprojekter, og vedligeholdelsesarbejdet er vigtig, da styrelsen arbejder på, at huset kan åbnes for offentligheden på et tidspunkt, forklarer Lena Friis Christiansen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Åbent hus
Normalt kan besøgende i Sorgenfri Slotshave kun nyde synet af Schweizerhuset udefra, men i forbindelse med konserveringsarbejdet åbnes dørene. Her får alle interesserede en unik mulighed for at komme ind i det idylliske bindingsværkshus og se Nicolai Abildgaards vægkunst.

Der er åbent henholdsvis den 9. juni og 14. juni 2016. Begge dage fra kl. 16-17.30.

Om Schweizerhuset
Schweizerhuset, der hører under Sorgenfri Slot, blev opført omkring 1806-07 for den daværende prins Christian Frederik - senere Christian 8. - der boede på Sorgenfri om sommeren. Huset blev opført som et lille lysthus, hvor man kunne drikke te, når man gik en spadseretur i haven.

På daværende tidspunkt var det moderne at indrette parker som engelske landskabshaver med stemningsskabende lysthuse. I Sorgenfri Slotshave har der været flere lysthuse, og udover Schweizerhuset er det såkaldte ”Norske hus” også stadig bevaret.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der driver og vedligeholder Sorgenfri Slot og Slotshave, og konserveringsarbejdet udføres af Nationalmuseet og Nordisk Konservering.

Åbent hus i Schweizerhuset
Sted: Schweizerhuset, Sorgenfri Slotshave
Tid: 9. juni og 14. juni 2016. Begge dage fra kl. 16.00-17.30

Nationalmuseet er Danmarks største kulturhistoriske museum - og vi er mange museer i ét. 
Hvert år besøger over en million mennesker et af Nationalmuseets museer i hele landet.

Vedhæftede filer

PDF-dokument Word-dokument

Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://nationalmuseet.mynewsdesk.com/dk/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.