Få vores nyheder på mail

Historien bag Samsøs borge er afdækket

Pressemeddelelse   •   Jan 29, 2018 08:00 CET

Fem borge på Samsø sygnede hen i glemsel, og borgenens historie var stort set ukendt. Indtil nu. Foto: Hans Skov

Ny bog beretter om udgravningerne på Samsøs fem borge fra middelalderen. Deres historie var ukendt indtil nu.

I århundreder har fem borge på Samsø sygnet hen i glemsel. Kun voldstederne og ganske få bygningsrester er tilbage, og borgenens historie var stort set ukendt. Indtil nu.

En ny bog ’Borgene på Samsø. En arkæologisk jagt på historien bag øens fem middelalderborge’ afdækker den spændende jagt på deres historie.

Fra 2008 til 2012 gennemførte Nationalmuseet, Økomuseum Samsø, Moesgaard Museum og Kulturstyrelsen et større forskningsprojekt med udgravninger på alle fem borgbanker, hvor der i dag kun er få synlige rester tilbage. Det har givet et helt nyt indblik i historien og magtforholdene på Samsø gennem middelalderen med tråde helt op til i dag.

De fem borge er Gl. Brattingsborg, Vesborg, Hjortholm, Bisgård og Blafferholm, og deres historie afspejler dramatiske kapitler i vores Danmarkshistorie. Udgravningen på Gl. Brattingsborg bød således på mange overraskelser. Her dukkede pludselig rester af en 1100-tals kirke op på borgområdet. Da man senere i middelalderen gravede en dyb voldgrav omkring hovedborgen, måtte dele af kirkegården inddrages, og skeletterne blev smidt ned i fællesgrave på den anden side. I 1289 blev borgen erobret af den fredløse marsk Stig under borgerkrigen efter mordet på kong Erik Klipping.

Borgen Vesborg på sydkysten af Samsø har også en dramatisk historie. Udgravningen viste her, at borgen blev opført i 1360’erne i forbindelse med Valdemar Atterdags krige mod Sverige, Hansestæderne, Mecklenburg og Holsten. Men det mægtige borganlæg blev opgivet kort efter krigen, da den politiske situation ændrede sig, og med tiden styrtede halvdelen af voldstedet i havet. I dag står et stort fyrtårn oppe på borgbanken.

Pressen indbydes til reception på Brattingsborg
Vivian Etting og forskerne bag projektet fortæller om resultaterne og præsenterer bogen: ’Borgene på Samsø. En arkæologisk jagt på historien bag øens fem middelalderborge’.

Tid og sted
Fredag 9. februar kl. 11.00. Brattingsborg Gods, hovedbygningen.
Tilmeld dig hos Vivian Etting T: 41 20 61 12 eller vivian.etting@natmus.dk.


Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://nationalmuseet.mynewsdesk.com/dk/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.