Få vores nyheder på mail

Harald (Blåtands) tandsæt vender hjem

Pressemeddelelse   •   Jun 26, 2017 09:30 CEST

Nu bliver det muligt, at røre ved 1000 år gammelt forsvarstømmer i Kongernes Jelling 29. juni 2017

Nu bliver det muligt, at røre ved 1000 år gammelt forsvarstømmer i Kongernes Jelling. Hvem ved. Måske rørte Kong Harald Blåtand det også?

Efter 1000 år i jorden i Jelling og 4 år hos konservatorer i Brede kommer resterne af Harald Blåtands kæmpemæssige palisade nu igen hjem til Jelling.

Resterne af palisaden består af 1,5 meter af bunden af palisaden, der blev fundet i Smededammen i Jelling i 2012 og 2013. Plankerne stod fint på række, og da mudder og ler var fjernet, fremstod rækken af træplanker nærmest som et mørkt tandsæt.

Siden er det blevet fastslået, at træet er fra Harald Blåtands tid (ca. 968). Der er tidligere fundet stolpehuller efter palisaden, men træet fra Smededammen er de eneste rester af træ fra forsvarsværket, der regnes for at være en del af det største anlæg, vi kender fra vikingetiden.

Konservatorer hos Nationalmuseets afdeling i Brede har lagt et stort arbejde i konserveringen af tømmeret, der fra den 29. juni 2017 kan ses i Jelling. Samtidig fortæller den nye udstillingsdel om arbejdet med at fælde, forarbejde og transportere de tusindvis af store egetræer, der blev brugt til byggeriet af den næsten 1,5 kilometer lange palisade. En palisade, der i vikingetiden måske har haft en højde på 3-4 meter.

Rør og mærk det historiske sus!
Åbningen af udstillingen markerer også begyndelsen på en helt ny oplevelse i Kongernes Jelling. De skrøbelige træplanker og stolper fra Haralds palisade er godt beskyttet bag glas, men der er også fundet ganske små stykker palisadesplinter, der ikke kunne bruges sammen med de konserverede stolper. En af de små stykker kommer nu alligevel til gavn.

Det bliver nemlig nu muligt at røre ved noget, som eksperter bestemt IKKE kan afvise, at Harald Blåtand har rørt ved. Derfor kan gæster i Kongernes Jelling nu sætte deres finger på den lille træsplint…og blive gennemskyllet af det historiske sus, det giver at røre ved noget, som Harald Blåtand måske har haft i hænderne.

-Vi vil gerne bringe gæsterne så tæt på historien som muligt. Som det eneste museum i Danmark…ja, i hele verden, kan vi nu præsentere muligheden for at røre ved dette lille, bitte stykke af historien, siger formidlingsansvarlig Morten Teilmann-Jørgensen fra Kongernes Jelling.

Den nye udstilling åbner ved en lille ceremoni den 29. juni 2017 mellem 15.30 og 16.30 i Kongernes Jelling. Her vil det også være muligt for pressen at berøre!

Flere oplysninger og interview

Morten Teilmann-Jørgensen, formidlingsansvarlig.

Tlf.: 41 20 63 35. E-mail: mtj@natmus.dk

Vikinger for hele familien
Oplevelsescenter Kongernes Jelling fortæller om vikingerne ude og hjemme, om religionsskiftet og de to vikingekonger Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Alt sammen fortalt med moderne formidlingsmetoder, der indeholder interaktivitet, korte tekster og en række digitale tiltag.

Det nye Kongernes Jelling er opbygget i et samarbejde mellem Vejle Kommune og Nationalmuseet. Det er placeret i Monumentområdet i Jelling. Lige op ad de to høje, kirken og de to runesten. Et område der er på UNESCOs Verdensarvsliste.

Nationalmuseet er Danmarks største kulturhistoriske museum - og vi er mange museer i ét. 
Hvert år besøger over en million mennesker et af Nationalmuseets museer i hele landet.

Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar