Få vores nyheder på mail

​Gå på opdagelse i Kongens Kunstkammer

Pressemeddelelse   •   Nov 13, 2017 09:31 CET

Se verdens ældste zar-portræt, pokaler, en kunstig edderkop og denne hjelm i Kongens Kunstkammer på Nationalmuseet

Nationalmuseet åbner ny udstilling med Frederik 3.s personlige kunstkammer 23. november 2017. Se verdens ældste zar-portræt, et lille slot i elfenben, flotte pokaler, en kunstig edderkop og meget mere.

Frederik 3. var en ivrig samler af underfundige, smukke og spektakulære genstande fra hele verden. De blev omkring 1650 samlet i et særligt kunstkammer, som kongen stolt viste frem, når statsoverhoveder og fyrster besøgte landet. Frederik 3.s samling kan man se i en ny permanent udstilling ”Kongens kunstkammer”, som åbner 23. november.

Frederik 3. fik indsamlet lidt af hvert. Kunst fra hele verden, antikviteter, udstoppede dyr, eksotisk nips, fluer og edderkopper i stål og rav.

- I dag morer vi os over sjovt udstoppede dyr og bliver imponerede over smukt udført kunsthåndværk. Sådan oplevede man også Frederik 3.s samling i 1600-tallet, siger Vivan Etting, der er seniorforsker og museumsinspektør på Nationalmuseet.

Samlingen var rent pral
Kongens Kunstkammer flyttede i 1670-erne ind i en bygning over for det gamle Københavns slot. Den bygning som i dag er en del af Rigsarkivet. Dengang var kongens udstillinger opdelt i en række ’kamre’, der skulle fungere som et slags spejl af universet. Her kunne udenlandske fyrster og lærde, som kom på besøg fra hele verden, falde i svime over de forunderlige genstande inden for kunst, naturvidenskab, astronomi og geografi.

-I Frederik 3. tid havde mange fyrster deres egne kunstkamre, så Kongens Kunstkammer var højeste mode. Samlingen skulle vise, at kongen havde en bred viden om alt indenfor kunst og videnskab, fortæller Vivian Etting.

Tidrejse tilbage til fortidens museum
Den nye udstilling på Nationalmuseet viser et bredt udvalg af de fornemste og sjoveste genstande fra kunstkammeret. Her kan man se et miniatureslot med bittesmå figurer udskåret i elfenben, og en særlig montre med ’Absaloniske genstande’ er genskabt. Her ligger Absalons kranie sammen med en tyrkisk hjelm og meget andet, som man dengang mente havde tilhørt den legendariske ærkebiskop. I udstillingen kan man også se verdens ældste zar-portræt af Ivan den Grusomme.

Det kongelige Kunstkammer eksisterede helt op til 1825, hvor genstandene blev fordelt til de nyoprettede specialmuseer, bl.a. Oldnordisk Museum, Etnografisk Museum og Antik-Cabinettet, der siden blev samlet under navnet: Nationalmuseet.


Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

Agree With Privacy Policy