Få vores nyheder på mail

Flådens historie fortælles nu på Tøjhusmuseet

Pressemeddelelse   •   Aug 17, 2016 12:36 CEST

Orlogsmuseet er lukket, men den 27. august genåbner udstillingen i Rustkammersalen på Tøjhusmuseet under titlen: Sømagt! Flåden i Krig og Fred. Dermed er de to museers udstillinger fusioneret, og de gamle skibsmodeller vises i helt nye rammer.

Siden nytår har Nationalmuseet arbejdet på at flytte Orlogsmuseets udstilling fra Søkvæsthuset på Christianshavn til Tøjhusmuseet på Slotsholmen. Den 27. august genåbner udstillingen under titlen: Sømagt! Flåden i Krig og Fred. Udstillingen fortæller historien om Den Kongelige Flåde og Danmarks rolle som sømagt gennem fem århundreder.

Dermed er flåden vendt hjem til Slotsholmen og Tøjhuset, der i flere hundrede år var base for den danske flåde og stedet, hvor flådens historie tager sit udgangspunkt.

Flytningen skyldes de besparelser på finansloven, som Nationalmuseet er blevet pålagt.

Byens bedste modeller
Det er i udgangspunktet samme udstilling, som er genopstillet i Rustkammersalen overfor udstillingen Danmarks Krige, som er Tøjhusmuseets faste udstilling.

Museumsinspektør Jakob Seerup forklarer, at kernen i udstillingen stadigvæk er den unikke samling af skibsmodeller, som daterer sig helt tilbage til 1670’erne. De giver et enestående indblik i skibsbyggeri og krigsskibenes teknologiske udvikling. Han understreger, at der stadig er fokus på både søkrig, søslag og flådens øvrige opgaver gennem historien, ligesom fortællingen om skibsbyggeriet på Holmen i København er bevaret. Holmen var i århundreder Københavns og kongerigets største arbejdsplads.

Så godt som alt i den gamle udstilling er med enkelte undtagelser kommet med over til Tøjhusmuseet.

- Vi har fået plads til 90 procent af de genstande, som var udstillet i Søkvæsthuset, men der er desværre ikke blevet plads til den store kongechalup og interiøret fra ubåden ”Spækhukkeren”. Der var simpelthen ikke plads i de nye lokaler, og det ærgrer mig da, men til gengæld er der kommet nye elementer ind, og vi har opdateret udstillingen med helt nye fortællinger, siger Jakob Seerup.

Piratjagt ved Afrikas Horn
Han fremhæver, at samspillet med Tøjhusmuseets faste udstilling ”Danmarks Krige”, som vises parallelt med ”Sømagt”, er en stor gevinst.

- Publikum kan krydse ind og ud af de to udstillinger og opleve forskellen mellem søkrig og landkrig og få indblik i, hvordan flåden og hæren arbejdede sammen, og således får de en mere komplet fortælling om Danmarks krigs- og militærhistorie, siger Jakob Seerup og fortsætter:

- Vi har samtidig tilføjet en ny montre med fortællingen om Danmarks deltagelse i jagten på pirater ud for Afrikas Horn og på den måde tilføjet det seneste kapitel af flådens historie.

Den nye udstilling involverer gæsterne langt mere end den gamle udstilling i Søkvæsthuset gjorde. Den rummer en lang række aktiviteter for både børn og voksne, som kan prøve Tordenskjolds uniform og finde deres egen indre sømand. De kan også prøve en fodlænke, som uregerlige matroser fik om benet og tænke over, hvordan det var at blive pisket med 27 slag af en nihalet kat.

Publikum kan desuden opleve de lugte, der var om bord på et krigsskib i 1700-tallet, og de kan lægge sig i hængekøjer og høre fortællinger fra de syv have.

Film og lyd indgår langt mere i udstillingen end tidligere. Der er originale filmoptagelser af flådens skibe. Den ældste er fra 1906 og viser Prins Carl inspicere flåden. Sammen med optagelser af skibene, dagliglivet ombord og hvervefilm, fortæller de historien om flåden i levende billeder, der giver en ekstra dimension til de udstillede genstande i montrerne.

Ny udstilling planlægges
Jakob Seerup er ganske godt tilfreds med udstillingen, som er blevet til under et vist tidspres.

- Det er klart, at de nye rammer og omstændighederne var en udfordring, men samtidig skabte det også nye muligheder, og jeg synes faktisk, at vi har løst opgaven flot med en udstilling, der præsenterer sig langt bedre her i Tøjhuset, end den gjorde i Søkvæsthuset, og den giver samtidig et indtryk af, hvor god en udstilling vi på længere sigt kan skabe her i Tøjhusmuseet, siger Jakob Seerup.

Nationalmuseet har allerede nu planer om at skabe en helt ny udstilling i Tøjhusmuseet, hvor flåden, hæren og flyvevåbnet præsenteres i en samlet militærhistorisk og krigshistorisk udstilling i Christian den Fjerdes Tøjhus på Slotsholmen, som allerede i begyndelsen af 1700-tallet udstillede flådens skibsmodeller.

- Man kan sige, at der allerede for 300 år siden var museum i Tøjhuset. Den engelske ambassadørs franske sekretær Jaques-Philippe la Combe de Vrigny besøgte København i 1703, og han skriver i sin rejsebeskrivelse, at der var skibsmodeller udstillet i Rustkammersalen i Tøjhuset, siger Jakob Seerup.

Sømagt – Flåden i Krig og Fred åbner for publikum fredag den 27. august kl. 12, og der er hen over weekenden en lang række aktiviteter for børn og voksne.

Orlogsmuseets Modelbyggerlaug viser, hvordan man bygger skibsmodeller og gæsterne kan selv være med. Jakob Seerup viser rundt i udstillingen, og der er piratskole for børnene, som blandt andet kan lære at fægte. Tordenskjold og Christian den 4. kigger ind. Søndag den 28. august sejler Christianshavns Travaljelaug med publikum og gæster kan komme ombord på orlogsskibet Alholm. Se programmet her.

TIL PRESSEN: Der er forevisning for pressen den 24. august fra kl. 10 - 16. Kontakt presseansvarlig Henrik Schilling for en aftale på tlf. 41 20 60 16 eller mail: henrik.schilling@natmus.dk

Nationalmuseet er Danmarks største kulturhistoriske museum - og vi er mange museer i ét. 
Hvert år besøger over en million mennesker et af Nationalmuseets museer i hele landet.

Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://nationalmuseet.mynewsdesk.com/dk/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.