Få vores nyheder på mail

De Hvide Busser kører igen

Pressemeddelelse   •   Jun 22, 2018 11:59 CEST

Dansk Hvid Bus og dansk personel fra CBU (Civilbeskyttelsens Udrykningskolonne) gør ophold i nærheden af Hamborg i forbindelse med afhentning af nordiske fanger i KZ-lejren Neuengamme. Foto: Frøslevlejrens Museum

Ny udstilling i Frøslevlejren går bag om heltefortællingen om De Hvide busser og redningen af fanger fra tyske koncentrationslejre.

I 2016 besøgte ca. 175.000 gæster særudstillingen om De Hvide Busser i Nationalmuseets Egmonthal. Udstillingen var en stærk oplevelse, ikke mindst for dem som havde en personlig erindring om De Hvide Busser, som mod 2. Verdenskrigs slutning reddede ca. 17.000 fanger fra tyske KZ-lejre til Danmark og det neutrale Sverige. Frøslevlejren og karantænestationen i den nærliggende stationsby Padborg var knudepunkter i hele aktionen.

Redningsbus er kommet tilbage til Frøslevlejren
Takket være donationer fra Sportgoodsfonden og Frihedsmuseets Venners Fond kan Frøslevlejrens Museum i Sønderjylland nu vise en vigtig del af den daværende særudstilling i København. Først og fremmest Frøslevlejrens Museums originale og fuldt udrustede Hvide Bus, men også originale filmoptagelser fra redningsaktionen og fra modtagelsen af KZ-fanger på karantænestationen i Padborg.

Et kritisk syn på de Hvide Busser

I udstillingen kommer gæsten bag om fortællingen om de Hvide busser. Hvad var baggrunden, hvordan forløb aktionen, og var det moralsk i orden først og fremmest at hjælpe danske og norske fanger?

”De Hvide Busser spiller en afgørende rolle i grundfortællingen om den danske modstand mod den tyske besættelsesmagt, og om de lidelser besættelsesmagten påførte det danske folk. De Hvide Busser var et konkret udtryk for, at folk og statsmagt stod skulder ved skulder i forenet kamp mod det onde, mod tyranniet, og at man ikke svigtede landsmænd, der var blevet deporteret af besættelsesmagten," fortæller Museumschef Henrik Skov Kristensen

Historien bliver konstant nyfortolket, og stjernestunder bliver gået kritisk efter i sømmene, sådan som det også er sket med den danske hjælp til jøderne i oktober 1943.

”Fortællingen om De Hvide Busser er blevet underkastet en kritisk revision de senere år. Ud fra forestillingen om universelle menneskerettigheder er det blevet kritiseret, at aktionen med De Hvide Busser primært tog sigte på at komme nordiske fanger til undsætning, nærmest på bekostning af fanger fra andre lande,” fortæller Henrik Skov Kristensen.


Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

Agree With Privacy Policy