Få vores nyheder på mail

Da Frankrig var toneangivende i kunsten

Pressemeddelelse   •   Jun 19, 2017 10:56 CEST

I enevældens første mange år var Frankrig toneangivende. Den franske mode, smag og kunst blev efterlignet overalt. Foto Roberto Fortuna

Kunsten var et effektivt redskab i iscenesættelsen af den enevældige kongemagt i Europa i 1600 og 1700-tallet. Kongerne var storforbrugere af kunst og bestilte malerier, skulpturer og pragtpalæer hos tidens fremmeste kunstnere og håndværkere.

I enevældens første mange år var Frankrig toneangivende. Frankrig var et af Europas mest indflydelsesrige lande, og det franske hof blev efterlignet overalt. Den franske mode og smag bredte sig frem til 1700-tallets sidste årtier til større og større dele af befolkningen i Danmark.

Men så skyllede bølger af nationalisme ind over Danmark. I 1800-tallet kom de hjemlige kunstnere i højsædet, og de udlændinge, der havde spillet afgørende roller i den danske kunsts udvikling, blev ligefrem forsøgt skrevet ud af historien. Alene fordi de ikke var danske.

I bogen Fransk elegance og dansk snilde – fransk-danske kunstforbindelser i den danske enevældes tid beskriver seniorforsker på Nationalmuseet, dr.phil. Ulla Kjær en storslået kunstnerisk

periode. Bogen er på 401 sider og rigt illustreret med blandt andet fotografier af Nationalmuseets fotograf Roberto Fortuna. Den er udgivet af Syddansk Universitetsforlag, der også har stået for layout.

Ved en audiens tirsdag den 6. juni 2017 kunne formændene for henholdsvis VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN overrække regentparret bogen som en gave i anledning af parrets guldbryllup. Bogen udkommer den 27. juni.

For mere information kontakt:

Seniorforsker, dr.phil., Ulla Kjær T: 4120 6123, M: ulla.kjaer@natmus.dk

Kommunikationsmedarbejder, Karen Torp-Pedersen T: 4120 6096 M: ktp@natmus.dk

Nationalmuseet er Danmarks største kulturhistoriske museum - og vi er mange museer i ét. 
Hvert år besøger over en million mennesker et af Nationalmuseets museer i hele landet.

Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar